Plasmasnijden

Naast andere staalsnijdisciplines zijn wij ook gespecialiseerd in (fijn) plasmasnijden. Dit is een smeltsnijtechniek om metalen zoals staal, RVS en aluminium te snijden. Bij deze techniek komt gas in aanraking met elektriciteit waardoor het wordt omgezet in geïoniseerd gas, wat ook wel plasma genoemd wordt. Door de hoge uitdrijftemperatuur smelt het metaal waardoor je het metaal kunt snijden. In tegenstelling tot autogeensnijden vindt er geen verbranding plaats.

SSi is in het bezit van 3 plasmasnijmachines. Hiermee kunnen we alles tot een plaatdikte van 30 mm snijden. Omdat we meerdere machines in gebruik hebben, is onze productiecapaciteit erg hoog. We kunnen onze klanten vaak snel van dienst zijn.

  • Steel Solutions International
  • Steel Solutions International
  • Steel Solutions International
  • Steel Solutions International

Hoe werkt plasmasnijden?

Bij plasma snijden wordt een elektrische stroom door een gas geleid, meestal stikstof, zuurstof of argon. Dit gas wordt vervolgens tot een extreem hoge temperatuur verhit, waardoor het verandert in plasma. Dit plasma wordt geconcentreerd en gericht naar het te snijden materiaal met behulp van een snijkop.

De intense hitte van het plasma smelt het materiaal op de snijlijn, terwijl een krachtige stroom gas het gesmolten metaal wegblaast, waardoor een nauwkeurige snede ontstaat. Deze methode maakt het mogelijk om door een breed scala aan materialen te snijden, waaronder staal, roestvrij staal, aluminium, koper en meer.

De voordelen van plasma snijden

  • Hoge snelheid: plasma snijden is aanzienlijk sneller dan veel andere snijmethoden, waardoor het ideaal is voor productieomgevingen waar efficiëntie van cruciaal belang is.
  • Nauwkeurigheid: dankzij geavanceerde technologieën kan plasma snijden zelfs de meest complexe vormen met hoge precisie produceren, wat zorgt voor consistente resultaten.
  • Veelzijdigheid: of het nu gaat om dikke metalen platen of fijne details, plasma snijden kan worden aangepast aan verschillende materialen en diktes, waardoor het een veelzijdige oplossing is voor diverse industriële toepassingen.
  • Minimale warmte-afzetting: in vergelijking met andere snijmethoden produceert plasma snijden minder warmte, waardoor vervorming van het materiaal tot een minimum wordt beperkt en nabewerking vaak overbodig is.

Verschillende technieken plasma snijden

Fijnstraal plasma snijden

Bij deze techniek wordt er gebruik gemaakt van een speciale snijkop en geavanceerde plasmabronnen om dunne en complexe vormen te snijden met uiterste nauwkeurigheid.

Snijden met een enkele gasstroom

Deze methode maakt gebruik van één enkele gasstroom om het plasma te genereren en het gesmolten metaal weg te blazen, waardoor een efficiënte en nauwkeurige snede wordt gerealiseerd.

Snijden met een dubbele gasstroom

Dit is een geavanceerde techniek die wordt gebruikt om nauwkeurige en efficiënte sneden te produceren in een breed scala aan materialen. Deze methode maakt gebruik van twee verschillende gassen om het plasma te creëren en het gesmolten metaal weg te blazen, waardoor een schone en consistente snede wordt bereikt.

Snijden met perslucht

Deze methode maakt gebruik van perslucht in plaats van andere gassen zoals zuurstof of stikstof. Perslucht is een veiliger en milieuvriendelijker alternatief en kan worden gebruikt voor een breed scala aan snijtoepassingen.

Snijden met water

Bij deze methode wordt een waterstraal toegevoegd aan het plasma om de snijkwaliteit te verbeteren en de levensduur van de snijkop te verlengen. De waterstraal koelt de snijkop en het werkstuk, vermindert de hoeveelheid rook en damp, en verbetert de randkwaliteit van de snede.

Een vraag? Kom met ons in contact

Wij zijn telefonisch bereikbaar op nummer 078 6546 546 tijdens kantooruren of stuur ons een bericht via het contactformulier.

SSi Steel Solutions international

‘Totaaloplossingen voor de gehele metaalbranche!’

Vraag een offerte op