Watersnijtechniek

Watersnijden of waterstraalsnijden is onder hoge druk water door een hele kleine opening persen, waardoor er een snijdende werking ontstaat. Met deze techniek kan er zeer nauwkeurig gesneden worden met toleraties van 0,1 mm. In het water zit scherp zand, waardoor ook harde materialen makkelijk gesneden kunnen worden. Denk aan metaal, aluminium en rvs. Een groot voordeel van waterstraalsnijden is dat er geen warmte hoeft te worden toegepast, waardoor de structuur van het materiaal niet wordt aangetast.

Watersnijden bij SSi

SSi Steel Solutions Internationaal heeft 2 watersnijmachines in gebruik, die worden gebruikt voor het zeer nauwkeurige snijwerk. Wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden van waterstraalsnijden.

Steel Solutions International
 • Steel Solutions International

Het verschil tussen snijden met zuiver water en snijden met abrasief water

Het belangrijkste verschil tussen snijden met zuiver water en snijden met abrasief water is het toegevoegde materiaal en het effect ervan op het snijproces:

 1. Zuiver water snijden:
  • Bij zuiver water snijden wordt alleen water gebruikt zonder toevoeging van abrasieve materialen zoals zand. De waterstraal wordt onder hoge druk gezet en wordt gebruikt om door materialen te snijden door middel van erosie en hydraulische krachten.
  • Zuiver water snijden is vooral geschikt voor zachte materialen zoals rubber, textiel, schuim, en sommige kunststoffen. Het wordt ook gebruikt voor materialen die gevoelig zijn voor warmte, omdat er tijdens het snijproces geen hitte wordt gegenereerd.
 2. Abrasief water snijden:
  • Bij abrasief water snijden wordt aan het water abrasief materiaal toegevoegd, meestal fijnkorrelig zand zoals almandine- of granaatzand. Dit mengsel van water en abrasief materiaal wordt onder hoge druk gezet en gebruikt om door materialen te snijden.
  • Het toegevoegde abrasieve materiaal fungeert als een slijpmiddel, waardoor het snijproces efficiënter wordt en het mogelijk wordt om door hardere materialen zoals metaal, glas en steen te snijden.
  • Abrasief water snijden resulteert over het algemeen in een snellere snijsnelheid en kan een grotere variëteit aan materialen snijden dan zuiver water snijden.

De voordelen van watersnijden

 1. Precisie: watersnijden biedt buitengewone precisie bij het snijden van materialen. Met geavanceerde CNC-systemen kunnen complexe vormen en patronen met grote nauwkeurigheid worden gesneden, zelfs in materialen van verschillende diktes. Deze precisie maakt watersnijden geschikt voor een breed scala aan toepassingen waarbij nauwkeurige sneden cruciaal zijn.
 2. Veelzijdigheid: de techniek is bijzonder veelzijdig en kan een breed scala aan materialen snijden Denk aan zachte en gevoelige materialen zoals rubber en schuim tot harde en dikke materialen zoals metaal en steen. Deze veelzijdigheid maakt het een waardevolle snijtechniek voor diverse industrieën, waaronder de luchtvaart, automobiel, architectuur, en kunst- en designindustrie.
 3. Milieuvriendelijkheid: het is een milieuvriendelijke snijmethode. In tegenstelling tot sommige andere snijtechnieken zoals laser- of plasma-snijden, produceert watersnijden geen schadelijke dampen, gassen of stof. Bovendien minimaliseert het gebruik van water als snijmedium de behoefte aan schadelijke chemicaliën of koelmiddelen. Dit maakt watersnijden een duurzame en veilige keuze voor zowel het milieu als de werknemers.

Benieuwd naar de kosten voor watersnijden? Kom met ons in contact

Wij zijn telefonisch bereikbaar op nummer 078 6546 546 tijdens kantooruren of stuur ons een bericht via het contactformulier.

SSI | STEEL SOLUTIONS INTERNATIONAL

‘Totaaloplossingen voor de gehele metaalbranche!’

Vraag een offerte op